Kruitmagazine
Voor het eerst uitgegeven in 1810 als het 'Bulletin des Poudrières et les Dépôts de Munitions'
webstek: www.kruitmagazijn.be
Agenda
Zondag 26 maart 13.00 tot 18.00: Ganzenrijden in Lillo: opendeur!
Zaterdag 6 mei 20.00: voorstelling Leven, Lief en Leed. Zie verder!
Zondag 21 mei 11.00 tot 17.00: Fortengordel: opendeur!
Laatste Nieuws
De Neus, hoofdrolspeler in de Poesje van Lillo, vindt de moderne media niet veel soeps maar Twitter heeft in zijn ogen wel enige genade gevonden, het gaat snel en eenvoudig en wie meer dan 140 tekens nodig heeft om iets te zeggen is 'ne charlatan, ne zwanzer of een roddelwijf'.
Kruitmagazijn restaureert verdieping
Poesjenellentheater van Lillo krijgt een vaste stek op de eerste verdieping van het Kruitmagazijn
Zijaanzicht zaal beneden
60 zitplaatsen
Theaterbestemming
Zicht vanop het hoofdpodium
Zetels staan rond opgesteld met toegang aan de zijkanten.
Eerste verdieping
50 zitplaatsen
Poesjenellentheater
Waarom kopen wij onze zetels altijd in Frankrijk?
Omwille van Molière, de Schelde en de theaterbestemming.
De rode zetels komen uit Gouy op het plateau van Saint-Quentin waar de Schelde ontspringt en de andere uit Marpent.
Van Molière is volgende uitspraak bekend: "ce qui sied aux fesses françaises sied à tous". Vandaar onze voorkeur voor Franse zetels.
Bouwplan uit 1809 van het Kruitmagazijn
De verdieping is voor de helft terug aangebracht, zonder het gebouw te veranderen.
In deze tekening is de nieuwe opstelling van beide zaalgedeelten duidelijk te merken. ook de drankruimte is vergroot.
Voorstelling Zaterdag 6 mei 20.00u
Beperkt aantal plaatsen, inkom 15 euro

Op vraag van velen hernemen we eenmalig deze voorstelling die op ludieke wijze en met veel humor verleden en heden samenbrengt in zeer herkenbare verhalen, liedjes en muziek.
reserveren 'hier'
Poesjenellentheater van Lillo
De Poesje van Lillo nam vorig jaar de Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen over. Na 80 speeljaren in de St-Niklaaskapel in Antwerpen zullen de poesjenellen verder leven en werken in het Kruitmagazijn van Lillo.
Elke nieuwsbrief zullen we hier een andere pop voorstellen.
De Neus
De Neus, spilfiguur in alle Antwerpse Poesjenellentheaters is in zijn eenvoudige volksaard de verpersoonlijking van de wijsheid die groeit uit levenservaring, observatie en de kennis van alle kleine menselijke kantjes.

Wat hij ook zegt: je kunt niet anders dan houden van deze poesjenel. Als hij enkele minuten speelt dan vergeet je zijn houten geraamte en kleine gestalte en het is alsof je hem al heel je leven kent!


Berucht Rariteiten Cabinet Van Caesbeecke krijgt tweede leven
Kruitmagazijn mag deze privécollectie tentoonstellen en gebruiken.
Het Kruitmagazijn kreeg in 2010 de kans om gebruik te mogen maken van het Rariteitencabinet van Omer Honoré van Caesbeecke, een notoire oplichter (vandaag noemen we dat 'marketeer') die voor en na de eeuwwisseling van 1900 in onze contreien en op kermissen en 'foires' actief was. Hij was dé voorloper van het Musée Spitzner.
Hij gaf zichzelf uit als wetenschapper, dokter en apotheker, begrafenisondernemer, tandarts, fotograaf, zakenman…en kreeg een bijzondere reputatie met zijn onderneming 'Mannequins d'Anvers' ofte een etablissement dat voorzag in 'rubberen mannequins voor den eenzame…'. Een groot bewonderaar van deze firma was de Naamse graficus Félicien Rops (1833-1898).
Het Cabinet omvat een grote collectie medische toestellen die enkel dienden om de patiënten van hun financiële obesitas af te helpen. Veel van deze toestellen waren geïnspireerd op de toenmalig recente ontwikkelingen van elektriciteit.
Van Caesbeecke (over homeopathie): "Wie enkel water verkoopt is een oplichter, un escroc, ein Schwindler, a crook, un estafador..!"
Gebaseerd op een merkwaardig 'rechtvaardigheidsgevoel' wees van Caesbeecke echter het koninginnenstuk van medische misleiding resoluut af. Met name 'de homeopathie van Samuel Hahnemann (1755-1843)' kon in zijn ogen geen enkel bestaansrecht verwerven.
"Een geneesmiddel moet op zijn minst enig vergif bevatten, dosis facit remedium sive venenum, wie enkel water verkoopt is een oplichter, un escroc, ein Schwindler, a crook, un estafador..!"(hij liet zich graag voorstaan op zijn talenkennis)
Waarheden die tot op heden nog niet weerlegd zijn!
Uitgave van vzw L'Embarcadère, erkenningsnummer 0871740483 Kazerneplein 10 Antwerpen Lillo BE2040
Webstek: www.kruitmagazijn.be e-mail: kruitmagazijn@gmail.com